Alábbi írásunk abban segít, hogy valóban olyan típusú és minőségű gépet vegyünk, amit szeretnénk.

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

Mik legyenek szempontjaink a vásárláskor?

(1) Laptop/notebook vagy desktop/asztali PC?
Az asztali gép képernyő mérete szabadon variálható, pl. akár 20-30″ (inch) képátmérőig. Ami még nagy monitorral is olcsóbb lehet a hasonló laptopnál. Az asztali PC részei variálhatóak, így jobban bővíthető. A laptop előnye a hordozhatóság és az akkumulátoros használat. Hacsak nem mindig egy adott helyen, pl. íróasztalon dolgozunk, jól jön a földrajzi mozgást lehetővé tevő laptop.

(2) Új vagy használt?
Több gyártónál van olyan termékcsoport, ahol kis kockázattal használt gépet is vásárolhatunk. Keressünk szakboltokat, melyek már bevizsgálták az adott eszközt. A minőség egyik fontos jelzője, hogy az adott gépet hosszú távú használatra tervezték-e? Lásd hosszabb gyári garancia. Az üzleti modellek (pl. Dell Latitude, Lenovo Thinkpad, HP Elitebook / Probook / Prodesk) mind jobb minőségben és tartós anyagból készült. Megfelelő minőségű gépeket kiváló értékeléssel rendelkező Vatera vagy Ebay – tehát garantáltan minősített – eladóktól vásárolva szinte csak munkahelyi környezetben használt, megkímélt gépekhez juthatunk meglehetősen jó áron. Pl. Dell Latitude típusok összehasonlító bemutatása angolul: https://www.windowscentral.com/dell-latitude-9000-series-vs-7000-vs-5000-vs-3000

(3) Milyen operációs rendszerrel?
Az okostelefonok és táblagépek világában az Android vezet, majd Apple iOS – iPad és iPhone a még meglévő népszerűséggel. Eközben a számítógépek 3/4 részén Windows fut, s a MacOS a piac 20%-át birtokolja. A ChromeOS és a Linux a maradékon osztozik (5%). Tapasztalat, hogy a Windows környezet leginkább önmagával tud kapcsolódni, bár néha úgy is meg kell erőszakolni. Grafika/audio szerkesztésére szóba jöhet még az Apple Mac gép is.

(4) Boltválasztás
Bevásárlóközpontban ne vegyünk értékes IT terméket, mert nehéz támogatást kapni és garanciát érvényesíteni. Keressük szakboltot elárusító helyekkel, ahol tanácsadás, megtekintés és választék is van.

(5) Választás a részegységek paraméterei alapján
– CPU: új generációs, gyors CPU több egyidejű műveletet végez. Általában Intel i5 (négymagos), i7 (nyolcmagos)
– RAM: nagyobb memória a memória faló programok párhuzamos futtatásáért, ált. 4-16GB elég;
– KÉP: nagyobb felbontás az élesebb képért, betekintés minél laposabb szögben legyen lehetséges;
– HÁZ: fizikai merev és tartós kiépítés a hosszú élettartamért;
– AKSI: legalább 4 órát bírja töltés nélkül, hosszabb jobb, illetve legalább négy de lehetőleg több cellából álljon (adott cella meghibásodása kisebb töltési veszteséggel jár);

(6) Típusválasztás
Neves gyártóktól kész konfigurációt vehetünk, immár inkákbb 2-3 éves garanciával. Az üzleti termékcsaládok gondosabban megtervezett/kivitelezett és tartósabb anyagokból készülnek, mint az otthoni társaik (melyek gyakran mutatósabbak és gyorsabban). Gondoljuk át alaposan, hogy mire van szükségünk.

E leírás átlagos használatra készült, nem alkalmas nagy adatbázis kezelés, szerver, stb. kiválasztására. Egyedi igényre tanácsadást szívesen vállalunk.
(Photo credits: Bruce Mars of Pexels)

Távmunka Otthon