2021: legfontosabb szoftverek Windows 10-re

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

A tavaly indult tavmunka.online blog oldal szerint mire van szüksége annak, aki nem (csak) munkavállalóként választja a távmunkát itt: https://tavmunka.online/post/ illetve az online elérhető szoftverekről is tanácsot ad itt: https://tavmunka.online/linkek/

Milyen programokat telepítsünk egy teljesen új(ratelepített) Windows rendszerre?

Internetböngésző: a Microsoft Edge és Internet Explorer eleve telepítve van, emellett nem véletlenül népszerű a Google Chrome és annak közel 200 ezer, különböző extra funkciókat – pl. fordítás, biztonság – nyújtó kiegészítője, a nyílt kódú Mozilla Firefox és a villámgyors Opera. Minden említett program tud magyarul.

Vírusvédelem: Windows esetén biztosan szükséges, de a beépített program Windows 8-10 esetében elég jó védelmet ad, amit csak némi hozzáértéssel, átgondoltan cseréljünk, mondjuk az ingyenes Bitdefender vagy Avast egyikére. Akármelyiket választjuk, a Malwarebytes is telepíthető. Angol nyelvtudás általában szükséges.

Video és zene lejátszó: Zene lejátszásához a beépített Windows Media Player, video lejátszásához a VLC Player ajánlott. Persze ma már sok streaming, vagyis online nézhető blog és más kép- ill. hanganyag van, lásd Youtube, Spotify és társai.

Képnézegető, képszerkesztő: képnézegetésre a kicsi és gyors Irfanview-t ajánljuk, ami akár nagyobb RAW fájlok kezelésére is képes, és aminek a kiegészítőit is érdemes megkukkantani. Némi angol tudásra szükségünk lehet a magyarításhoz, de a kiegészítő telepítése után teljesen magyarul beszél az ingyenes program.

Video szerkesztő: még kevesen ismerik a kb. egy éve megújult https://studio.youtube.com képességeit: video feltöltés mellett alapvető vágási-szerkesztési és feliratozási munkákra is képes. A Windows 10 beépített video szerkesztője az előre telepített VideoPad, aminek ingyenes (kevesebb formátumot és funkciót tudó) változata elég lehet amatőr szerkesztők számára.

Levelezés, irodai alkalmazások, felhő: a mezőny két legerősebb versenyzője a Microsoft Office 365 (átfogó csomag, amihez sokan hozzájutnak iskolán vagy munkahelyen keresztül) és a Google Drive (15GB ingyen) + Suites, illetve ennek ingyenes megfelelője. A Dropbox igen praktikus és 2GB ingyenes, ugyancsak sokan használják.

Tömörítés és praktikus segédprogramok: NE töltsünk le 7zip és hasonló ingyenes, de egy idő után inaktívvá váló programokat, helyette használjuk a Windows Intéző beépített tömörítőjét! A beépített Notepad / Jegyzettömb alapfunkciókra elég, de pl. a Notepad++ offline szövegekkel dolgozók számára nélkülözetetlen. Hazánkban és valószínű Európa jó részén a Total Commander fájlkezelő-mindenes szinte nélkülözhetetlen segítőtárs.

Szöveges üzenetküldés: a Facebook Messengert hatalmas népszerűsége egyértelmű nyertessé teszi – egyelőre. A nagyok – Google Meet és Microsoft Teams – irodai csomag részét képező alkalmazások mellett ajánljuk még: Viber, Whatsapp, Slack, Telegram – utóbbi a titkosított és biztonságos üzenetváltásért.

Hang- és videokonferencia: lásd külön bejegyzésünket.

Milyen hardvert szerezzünk be a fentiekhez? Egy korábbi írásunkban – https://tavmunkaotthon.hu/szamitogep-vasarlasi-szempontok/ – elsősorban használt gépeket javasljuk. Illetve ha biztosan új kell (vagy félünk a használt géppel járó esetleges kockázattól), akkor a Laptopszaki írását ajánljuk: https://www.laptopszaki.hu/blog/2017-10-31/tippek-trukkok-milyen-laptopja-van-egy-laptop-szervizesnek-1-resz

Távmunka Otthon