Korábban beszámoltunk a járvánnyal kapcsolatos trendekről. A járvány lecsengését követően azonban egyre általánosabb az a gyakorlat, hogy a nagyvállalatok zöme visszavárja dolgozóit az irodába. Persze messze nem olyan könnyű a helyzetük, mint a vészhelyzeti tömeges távmunkázás előtt volt.

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

A Zoom teljes távmunka helyett a hibrid munkára kéri alkalmazottait, a SAP szigorít, a Dell visszatérési programot indít, a Disney a hibrid helyett heti négy nap munkavégzést rendelt el, a Starbucks vezetése pedig elsőként kért, majd heti három irodai munkanapra utasított. A Meta, Amazon, Apple és Google elfogadja az általában heti 2 nap otthon – 3 nap iroda összetételű hibrid munkavégzést, egyedi eseteket pesze leszámítva.

Itthon nyugati szomszédainknál lassabb a változás, hiszen még mindig a teljes munkaidős foglalkoztatás a legelterjedtebb: a napi 8 órás álláshirdetések a teljes mennyiség kétharmadát teszik ki. Annak ellenére, hogy a távmunka aránya néhány év alatt a duplájára nőtt.

Az ESG- szabályozás parlamenti elfogadásával várhatóan tisztul az irodabérleti piac, mert kiesnek azok a gyengébben teljesítő szereplők, amelyek kevésbé voltak fogékonyak a bérlők igényeire, illetve nem foglalkoztak elég alaposan az ingatlanjukkal. A hazai becslésekről és az otthoni munkavégzés körülményei javításáról https://storeinsider.hu/cikk/atipikus-munkavegzes-itthon-uj-trendek-a-hazai-munkaeropiacon

Általánosságban elmondható, hogy a Z generációs munkavállalók piacra lépésével az kötött, irodai 9-5 típusú munkavégzés továbbá nem tartható. Ehelyett a hibrid valamilyen formáját kényszerűek a munkahelyek elfogadni. Bővebben pl: https://bitport.hu/fenyegetessel-sem-lehet-visszakenyszeriteni-az-embereket-az-irodaba

Távmunka Otthon