Mi a távmunka?

Otthoni munka, home office, távmunka vagy rendelkezésre állás?

Amikor szerepünk és felelősségi körünk szerint munka jellegű tevékenységeinket az iroda (székhely, telephely) helyett ezután otthoni térben folytatjuk, otthoni munkáról beszélhetünk. Ha az otthon végzett munka tetszőleges időkeretben zajlik vagy csak külön igény esetén állunk rendelkezésre, akkor távmunkáról vagy adott időkeretben való rendelkezésre állásról beszélhetünk. A nemrég felülírt Munka törvénykönyve számba veszi, hogy a megbízás és teljesítés online vagy személyes keretek között történt, illetve hogy a munkavégzés eszköze a munkaadó vagy a munkavállaló birtokában van. A lényeg viszont az időkeret és a gyakoriság. Tehát az időnkénti távoli munka home office = otthoni munkavégzés, a rendszeres illetve tartós otthoni munka pedig távmunka.

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

VÍZVÁLASZTÓ: 2020 március
A krízishelyzetet megelőzően csak pár nap otthoni munkát rendelhetett el a munkaadó, míg a jelenlegi helyzetben a távmunka és a home office a gyakorlatban közeledni látszik. A távmunka már nem kötődik kétoldalú megállapodás alapján történő munkaszerződés módosításhoz (csak önállóan végezhető és pontosan definiált, illetve lehatárolt feladatot és felelősséget kap, amivel kapcsolatban beszámoltatható és elszámoltatható, teljesítménye követhető, illetve mérhető, és hogy mikor dolgozik, azt önmaga határozza meg, kivéve amikor – akár havi néhány alkalommal – személyesen meg kell jelenni a munkáltatónál, akár munkavégzés akár egyeztetés vagy más célból), mert a munkáltató egyoldalúan elrendelheti. Tehát nem kell tekintettel lenni a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás korábbi korlátozására sem. A munkaidő így kevésbé ellenőrizhető, legfeljebb a nap együttes indításával és zárásával irányítható. 
Mindez véget ér – elvileg – a vészhelyzet megszűnését követő 30 napot követően. A vészhelyzet viszont még beláthatatlan ideig eltart. Emellett a világ sem lehet többé ugyanaz, mint előtte. A belassulás és leállás és több síkú átalakulás az élet számos területét – legyen az oktatás, bérmunka, idegenforgalom, kultúra, és sorolhatnánk – sok(k)féle hatással formálja, alakítja. A beragadt területek szereplőit kimozdítja, a rugalmas területeket támogatja.

 

Mindez most történik, mivelünk. Ahogy az index.hu mutatja
Üzletemberek, akik csak a személyes találkozók erejében hittek, kénytelenek kipróbálni a videóhívásokat. Azok a menedzserek, akik állandóan azt nézték, hogy az embereik folyamatosan dolgoznak-e, most csak az eredményeket ellenőrizhetik. Azok a munkavállalók,akik féltek attól, hogy a home office-ban túl könnyen elterelődik a figyelmük, most szaladgáló gyerekekkel együtt teszik a dolgukat. A Waldorf-iskolák, ahol 14 éves korig a„kütyümentesség” volt a javaslat, most Viberen keresztül tartanak órákat. A színházak, zenekarok, cirkuszok streamelik előadásaikat.

 

MIRE TÖREKEDJÜNK A TÁVMUNKÁNÁL?

 

Időkeret és hatékonyság
Otthonról/távból dolgozva a személyes fizikai kapcsolat helyett táv-kommunikáció és együttműködés áll rendelkezésünkre. Ezeket napi állandó időbeosztással és munkarendünk kolléták felé nyílttá tételével támogathatjuk. 

Hogy a napi munka és a kiemelt projektek otthonról menedzselve is terv szerint haladjanak, át kell dolgozni a munka struktúráját. Home office esetén megfelelő keretet ad, ha a vezetők a napot videokonferenciával nyitják és zárják. Támogatja a fókusz megtartását, ha – saját részre vagy vezető felé – adott nap, hét vagy kétheti periódus lezártával összegzést készítünk.

Munkakörnyezet

Külföldi munkakörnyezet példa: https://www.flickr.com/photos/paladin27/2277420652
Az otthoni munkával és távmunkával kapcsolatos szabályozást tekintve, 2020 márciusáig a Munka törvénykönyve 196 § (1-2) bekezdése volt mérvadó. Ezt írta felül a 47/2020 (III.18) kormányrendelet. A munkáltató immár otthoni munkavégzést és távmunka végzést, valamint otthoni tanulást-tanítást egyoldalúan elrendelhet.

TÁVMUNKA szinonímák: telework, home office, digital nomad, mobile work, remote work, e-work, flexiwork, flexwork. Angol megfelelője telecommuting.

Távmunka Otthon