A válasz attól függ, hogy miért! Akár annyira, hogy szinte használhatatlan… Megmutatjuk, hogy mit lehet tenni, hogyan bővítsük / újítsuk meg laptopunkat. (Az alábbiak pár kis változtatással asztali PC-re is érvényesek.)

Hogyan ismerhetjük meg könnyen a saját gépünket?
A kulcs: a Feladatkezelő, eredeti angol nyelven Task manager. Ezt a kicsi, de annál hasznosabb programot a Ctrl-Shift-Esc (bal kéz három ujja) lenyomásával, vagy a Ctrl-Alt-Del megnyomása után, az így felbukkanó menüből hívhatjuk elő. Ilyesmi képet látunk:

Mit érdemes figyelni a fenti képen?
Legfontosabb a bal felső sarokban lévő három grafikon:
(1) CPU, = a lényegi számítást végző, leginkább melegedő processzor leterheltsége;
(2) Memória/DDR = az átmeneti tárolást végző munkamemóriából mennyi használt;
(3) SSD/HDD = gyors SSD vs lassabb HDD tárolja az adatokat és mennyire elfoglalt;
(4) Említésre méltó még az Ethernet (LAN / vonalas internet) vagy wifi kihasználtság;
(5) GPU = a grafikai processzor kihasználtsága, főleg játéknál lehet érdekes;

Ezek alapján mi olvasható le?

(1) CPU
A példában szereplő gép processzora a fenti ábrán közel félig terhelt. Ez nem túl kicsi, de nem is túl nagy. Ha hosszú távon fennáll, akkor maga a Windows vagy valamilyen program túl nagy erőforrást használ, szakértőhöz érdemes fordulni. De ha a magas CPU teljesítmény idején filmet nézünk vagy számos fül/tag megy a böngészőben, nem ritka az időleges 30% – 50%, sőt akár 80% vagy magasabb CPU kihasználtság sem. Ha a 100%-os CPU tartóssá válik, így néz ki a grafikon:

Ebben az esetben feltétlenül orvosoljuk a hibát, mert a gépünk erősen belassul, nehezen használhatóvá válik. Ráadásul a CPU-t állandóan “csúcsra járatva” gyorsabban öregszik, minél előbb forduljunk szakemberhez!
A rosszindulatú kód (vírus) valamint rendszerhiba okozta lassulás oka is lehet, hogy a CPU kihasználtsága tartósan 50-100% közötti! Ha akkor sem megy alacsonyabbra, amikor a gépen semmilyen tevékenységet nem végzünk, ideje gyanút fogni. A nem kívánatos kód felkutatása általában szakmunka. De ha magunk akarunk nekivágni, rosszindulatú program gyanú esetén a “Hitmanpro” (telepítés mentes) futtatását ajánljuk. Végső soron pedig használjunk erősebb vírusvédelmet.

Ezzel szemben egy “egészséges” gép alacsony CPU, memória- és lemez használata pl:

tskmgr_teljesitmeny.jpg

(2) RAM, vagyis memória
Ma még kevés gépben van olyan bőséges memória, mint itt: 16GB. Az első kép szerint kell is, mert 9GB feletti a szükséglet! A 80%-90% fokú terhelés további programok futását már akadályozhatja. Ebben az esetben nézzünk utána, hogy milyen memóriával egészíthetnénk ki a meglévőt (pl. 4GB + 4GB beszerzés, 8GB + 8GB beszerzés, stb.) A memória tipikusan olyan alkatrész, ahol általában érdemesebb használtat venni. Amire ügyelni kell az, hogy olyan legyen mint a meglévő, vagy vele kompatibilis, illetve passzoljon a foglalathoz (DDR3 vagy DDR4 nem mindegy). Egy ilyen (alábbi) ábránál érdemes elgondolkozni a 8GB memória bővítésén:

feladatkezelo_high_mem.jpg

(3) SSD / HDD
Az adatok hosszú távú tárolását lehetővé tévő részegység. Itt tároljuk fotóinkat, dokumentumainkat, vagy éppen zenéinket és programjainkat. Ezért az is kulcsfontosságú, hogy az itt tárolt adatokról legyen mentésünk, vagyis másolatunk. Amit régebben DVD-n, ma már inkább külső meghajtón vagy felhőben tartunk.
A HDD olcsóbb de lassabb és mechanikai behatásra – pl. laptop leejtése – érzékeny alkatrész. A gyártók ezt igyekeztek minél inkább kiküszöbölni, de a világ mégis inkább arra tart, hogy a gépeket SSD-vel szerelik fel.
Az SSD-nek számos előnye mellett hátránya a HDD-hez viszonyítva rövidebb élettartam. Ami kevesebb olvasási-írási ciklust jelent. Egy 480GB-os Toshiba SSD esetében ez pl. így néz ki:

Health: zöld = működés rendben; narancs = hamarosan cserére szorul; piros = minél előbb cserélni kell!

Hasonló, általában külön telepíthető segédprogrammal a legtöbb gyártó rendelkezik. Személy szerint nekem a Samsung (=legjobb) és a Toshiba (=kiváló ár/érték arány) SSD meghajtók váltak be, de szívesen ajánlom még a Seagate és az ADATA SSD-it is. A Hitachi, Corsair, Crucial, Intel, Hynix, WD lehet jó, velük nincs tapasztalatom. Vásárlás előtt nézzünk független teszteket, illetve értékeléseket. Végül pedig ott a sok noname. Na meg a tömegtermék előállító Kingston, ami régen jó cég volt. De amikor 2db 240GB-os SSD-t küldtem be hibásan a garanciális időn belül, ezt újra kellett értékelnem. A gyártótól kaptam ugyen cserét, de az SSD-ről elveszett adatot már nem pótolhatom. Csak a mentés segített volna, ami sajnos nem volt naprakész 🙁

A fenti példán egy Toshiba 480GB SSD látható egy év intenzív használat után: a 16% élettartam csökkenéssel remélem, hogy a maradék legalább 4-5 évre elég. Sebessége változatlanul gyors. A telepített program épp figyelmeztetett, hogy firmware frissítést kell végrehajtani, ez látható még a kép jobb felső részén.

A felsoroltaz a létező esetek 95+ százalékát lefedik. Elvétve előfordulhat hardver, vagyis egy bizonyos fizikai alkatrész meghibásodása. Amihez már tényleg szakember szükséges. Továbbá rendszer javítással, visszaállítással vagy új verzióra váltással csak akkor próbálkozzunk, ha teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban.

A Laptopszaki alábbi 2018-as, de ma is aktuális cikkében további érdekes részletek találhatók arról, hogyan bővítsük, frissítsük, tartsuk karban a számítógépünket: https://www.laptopszaki.hu/blog/2018-07-03/7-tipp-ha-otthon-szeretned-boviteni-a-laptopod

Korábbi hasonló írásom: https://itpro.blog.hu/2020/02/03/lassu_pc_laptop_lehetseges_okai_es_gyorsitasa