2021. május 10-étől a kormány már nem ajánlja az otthoni munkavégzést, így a rákövetkező hetekben-hónapokban fokozatosan helyreáll a munkahelyeken a korábbi munkamenet, vezetői döntés szerinti ütemezésben. Valamint a munka szakaszolása és az érintkezések ritkítása továbbra is várható. Vagyis nem mindenki minden hétköznap van bent, csak a kijelölt napokon, egyszerre vagy felváltva. Általános igény a csökkentett munkahelyi munkaóra és mellette a távmunka folytatása. Ez várhatóan munkahelyenként eltérő hibrid rendszert hoz létre.

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

De vajon mennyire lehetnek sikeresek az intézmények és nagyvállalatok vezetői a dolgozók irodai működésre való visszaállításában? Aki megszokta és megszerette az otthoni munkát, azt nehéz teljes időben irodába visszavinni és a 8-5 világ merev rutinjával ismét megkötni. Nem beszélve a bejárás naponta kétszer ismétlődő nyűgjéről, amikor a teljes dolgozó tömeg teszi zsúfolttá az utakat és a tömegközeledési eszközöket. Nem beszélve arról, hogy a távmunka – sokak számára meglepően – jól működőnek bizonyult. Többek között ezért sem lehetséges ugyanoda visszaállni, ahonnét indultunk. Ajánlom ehhez az alábbi, FT inspirálta írást.
https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/tavmunka-utan-mi-osztonozne-visszaterni-a-munkahelyekre.728802.html

A megoldást azonban nem a távmunka teljes előtérbe helyezése és nem is a teljes visszarendeződés hozza meg. Ténylegesen egy igazán sokszínű jövő várható: növekedni fog a co-working helyek népszerűsége, a távmunka részaránya hosszú távon lassabb növekedést fog mutatni – akár kötött távmunka napokkal, lásd az alábbi cikket – és a ma még kötött foglalkoztatási formák kötetlenebbé és rugalmasabbá válnak. Miáltal a válsághelyzetekben a váltás könnyebben, spontánul fog megtörténni.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210606/tobb-mint-2-nap-tavmunkara-szamithatnak-az-irodistak-europaban-486526

Az Index szerint készüljünk a távmunka szabályozás változásaira. Viszont úgy elég nehéz készülni, hogy a kormány nem nyílt lapokkal játszik. Vagyis nem ismert, milyen szabályozás következik a távmunka – otthoni munka terén.
https://index.hu/gazdasag/2021/05/13/koronavirus-home-office-tavmunka-rezsitamogatas/

Egy koronavírus és nemek közti különbség összefüggéseit tárgyaló, USA-ban készült tanulmány szerint a lezárások a nőkre hatottak erősebben, részben a szociális kapcsolódásokat korlátozó lezárások miatt. Továbbá “a nőket jobban érintette a munkahelyek elvesztése, több házimunka nehezedett rájuk, és a gyerekekkel is nekik kellett többet foglalkozniuk.” Figyeljünk rájuk!
https://g7.hu/elet/20210509/a-nok-nehezebben-viselik-a-kenyszeru-otthonmaradast-mint-a-ferfiak/

A mentális állapot természetesen az otthoni munkát is erősen befolyásolja, akár pozitív akár negatív irányban. Az otthoni munka tehát nem mindenkinek való, derül ki egy brit kutatásból.
https://nepszava.hu/3118706_a-mentalis-allapot-is-befolyasolja-ki-hogyan-viseli-az-otthoni-munkat

A megoldás nem a visszalépés az irodai munkához vagy a jövőbe tett távmunka ugrás véglegesítése, hanem a kettő ötvözete, egyfajta hibridje, ahogyan ezt már több országban felvetették, illetve elkezdték megvalósítani. Lisztes Henriett coach – tréner ír erről részben Kis László kínai autógyári tapasztalatai alapján.
https://www.hrportal.hu/hr/hibrid-munkavegzes–avagy-vissza-a-jovobe-20210401.html

Hogy férfiak és nők egyaránt könnyebben legyenek képesek használni a digitális eszközöket, a Google képzéseivel segít, melyek az elmúlt 5 évben már 100 ezer ember vállalkozását vagy karrierjét támogatták.
https://www.alon.hu/orszagos-hirek/2021/05/a-google-a-magyar-gazdasag-fellenduleset-oktatasi-programjan-keresztul-segiti

Az ITM nyilatkozata alapján “a távmunkában a korábbi 250 ezerhez képest 2021 elején már 500 ezren dolgoztak, részben a támogató szabályozásnak köszönhetően”, hangzott el az ATV műsorában. Azonban a szabályozások átmenetiek, így a hosszú távon tervezni – legalábbis ebben a tekintetben – nem lehet. A hosszú távú törvényi szabályozás még várat magára.

A nagy multinacionális és hazai cégek valóban megengedhetik maguknak, hogy fenntartsák az otthoni munkavégzés korábbi formáját, de a kisebbek és az állami intézmények fokozatosan – legalábbis részben – visszatérnek a bejárásos működésre. Összességében elmondható, hogy a ma távmunkában dolgozók többsége folytatná a bejárás nélküli távoli munkavégzést.
http://www.atv.hu/belfold/20210427-home-office-mikorra-lesz-egyseges-szabalyozas
https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mostanra-felertekelodott-a-tavmunkasok-szerepe-3433939/
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/pulzus-felmeres-home-office-tavmunka-munkahely-iroda-harmadik-hullam-visszateres.731301.html

Az ELTE kutatói hétszáz tudós megkérdezésével azt is vizsgálták, hogy mi befolyásolja az otthoni távmunka minőségét: “valószínűsíthető, hogy a hatékonyság csökkenését kezdetben az új helyzethez való alkalmazkodás, az online módszertan elsajátítása, valamint a kisgyermekes vagy idős hozzátartozóikat gondozók többletterhelése okozhatta”.
https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/a-tudosok-tobbsegenel-bevalt-az-otthoni-munkavegzes-egy-elte-s-kutatas-szerint
Mindeközben a dolgozók érdekképviseletei még széttagoltabbá és megosztottabbá válnak, hiszen a munkahelyi légkör inkább adott lehetőséget az önszerveződésre, mint az online világ, amit még mindig nem tudunk elég jól használni
https://merce.hu/2021/06/08/a-munka-valtozik-az-eros-szakszervezetek-jelentosege-nem/

Home office – távmunka támában régiónk öt országára szóló kitekintést ad az mfor cikke
https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/nem-csak-nepszeru-de-veszelyekkel-is-jarhat-a-home-office.html

Vajon irodaházak alkonya, illetve inkább átalakulása közeledik? A HVG cikke szerint az biztosan látható, hogy változások lesznek. Hiszen a távmunka előretörése átalakítja napi ritmusainkat és kommunikációs formáinkat, és tárgyi környezetünket (pl. otthoni munkaterület/sarok kijelölésével, irodaházak teljes szintjeinek feleslegessé válásával, stb). A döntés szabadsága és szokásaink rabsága bármit és annak az ellenkezőjét lehetővé teszi.
https://hvg.hu/brandcontent/20210330_Nem_vesz_el_csak_atalakul__mi_lesz_az_irodakkal_a_jarvany_utan
A MÁV nagyságú Európai Bizottság Brüsszelben az irodaházai felének bezárására készül
https://hu.euronews.com/2021/05/26/kesz-bezarni-epuletei-felet-az-europai-bizottsag-a-tavmunkanak-koszonhetoen

Többen méltatják a távmunka sikerességét ezekben a cikkekben
https://mfor.hu/cikkek/makro/bejott-a-magyaroknak-a-tavmunka-.html
https://hvg.hu/gazdasag/20210407_home_office_tavmunka_ksh_elemzes

Mindeközben a hazai távmunka statisztika lesújtó képet mutat. Hogyan állunk más országokhoz képest, mi az a languishing (senyvedés) és milyen (érzelmi) utóhatásokra számíthatunk:
https://qubit.hu/2021/05/19/bagyadt-faradt-dekoncentralt-a-vilag-2021-nepbetegsege-a-languishing

Az utóhatásokról szóló írásunk: https://tavmunkaotthon.hu/koronavirus-hatasok-es-utohatasok/

Az alapjövedelem régóta vitatott kérdés, amiről a magyar kormány nem rejti alá a véleményét https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/az-allamtitkar-szerint-kaoszt-okozna-a-feltetel-nelkuli-alapjovedelem-3785539/

Távmunka Otthon