fotó: Getty

a Guardian 2024 február 17-i írása nyomán

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

Az brit Guardian napilap egy összesen 1930 darab tudományos publikációt átvizsgáló átfogó kutatás eredményeit tette közzé 2024 február 17-én. A részletes tanulmány a brit egészségbiztonsági ügynökség (UKHSA), a londoni King’s College és az University of East Anglia közös munkájának eredménye.

A tanulmány szerint, hogy valaki nyertese vagy vesztese az otthoni munkavégzésnek, függ például attól, hogy mekkora hely áll rendelkezésre otthon munkavégzésre, milyen a felszereltség, valamint, hogy a munkavállaló mennyire képes irányítani napját.

A cikk rámutat, hogy “a magasabb jövedelemmel rendelkezők gyakran jobban élvezték az otthoni munkát, de azok, akiknek több otthoni feladatuk volt, például a gyermekgondozás vagy a házimunka – gyakran nők és egyedül élők – inkább stresszesek voltak.” – a rájuk háruló számos egyéb teendő miatt. A kisgyermesek egyébként – amint a https://gyerekszoba.hu/penztarca/sok-kisgyermekes-szulo-keres-otthonrol-vegezheto-munkat-van-realitasa/ írása is rámutat – “nem elsősorban kényelmi szempontok szerint keresenek távmunkát, hanem sokkal inkább azért, hogy a rengeteg rájuk háruló feladatot meg tudják oldani”.

A fizikai oldalt tekintve vegyes a kép: otthon egészségesebben táplálkozunk – pl. a covid-19 lezárások idején erről beszél a kutatás – viszont a több ülés, kevesebb mozgás a súlyfelesleg növeléséhez járul hozzá.
A hatékonyság sokféleképpen megvizsgált mutatói szerint, aki az irodában jól teljesít, szinte maradéktalanul otthoni is azt teszi. Az irodai jelenlét viszont előny karrier építés és általában, a társas kommunikáció szempontjából.

Magyar cikkek: https://www.economx.hu/nincs-rovat/tavmunka-egeszsegugyi-hatas-produktivitas-munkavallalok.785447.html és https://behaviour.hu/home-office-alacsonyabb-vernyomas-tobb-nassolas/.

Az eredeti angol kutatás https://academic.oup.com/joh/article/66/1/uiad013/7473692 és a Guardian említett cikke: https://www.theguardian.com/business/2024/feb/17/working-from-home-can-bring-big-health-benefits-study-finds

Távmunka Otthon