A bő két évvel ezelőtt Kínában azonosított koronavírus (SARS-COV-19) nyomán meghozott intézkedések teljesen átformálták a munka világát. Többszöri lezárás és több oltási kampány után köztereink használata, a határátlépés módja, a hivatalokba és rendelőkbe bejelentkezés és belépés feltételei gyökeresen megváltoztak, és ezek a változások nem kerülték el munkahelyeinket sem.

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

A kezdeti teljes lezárás után közel teljes lazítás következett, majd a normál működés lassacskán a kettő közti egyensúly elérésére törekedett. Egyes országokban még a szélsőséges (erőteljes lezárás és tiltás vagy minden megengedett) hozzáállást tartalmazza a szabályozás, nálunk a korlátozások és engedélyek egyfajta köztes állapota nyert teret. Kivéve az állami szférákat, mert ott – legalábbis elvileg – az oltatlanokat fizetetlen szabadságra kellett küldeniük a vezetőknek. Biztosan érintétt szférák: egészségügy, államigazgatás, oktatás.

A munkáltatól és alkalmazottaik (munkavállalóik) körében a 2020-as lezárások és a 2021-es korlátozások, továbbá a növekvő infláció egyre növekvő terhet jelent. Mindezzel párhuzamos a világban fokozódó eladósodás és a globális gazdasági összeomlás veszélye, melynek pontos előrejelzője a csúcsra járó építőipar és az építőanyagok árának soha nem látott magasba törése. Egyvalamiben biztosak lehetünk: a változás elkezdődött és nem áll meg még jó ideig.

A home office és a távmunka jött, látott és győzött. Nem úgy marad velünk, hogy kizárná a normál irodát, de az irodai munkavégzés elvesztette monopolhelyzetét, mert megtanultunk távból dolgozni. Ráadásul nincs minden munkáltatóra és minden munkakörre, illetve minden tevékenységre alkalmazható minta. Ezért az egyes munkaadóknak, illetve munkaadó/munkakör csoportoknak önállóan kell kialakítani, hogy a jövőben mennyire és miként élnek az irodai és a távmunka lehetőségével. Ennek az új rendnek a neve lett a hibrid munka.https://tavmunkaotthon.hu/tavoli-vagy-irodai-munkavegzes/

Tudjuk, hogy 2020 tavaszán a cégek hetek alatt megteremtették az otthoni munkavégzés feltételeit, és ennek céges kultúrája is kialakult. Mely kultúra a munkavállalók igényeit is átformálta, annak részévé téve a távmunkát. Nemsokára tehát elfelejthetjük a hagyományos irodákat https://www.portfolio.hu/premium/20211203/home-office-utan-hibrid-munkavegzes-513938

A kezdetben kényszerű változások gyakran működőképesebb és hatékonyabb megoldásokat hoztak, melyek velünk maradtak. Az irodába való teljes visszatérés helyett immár olyan megoldás felé halad a világ, ahol sem a távmunkáról, sem az irodai személyes tér használatáról nem lemondva, a kettő előnyét ötvözve, a hibrid munkavégzés új korszakába lépünk.

A témát átfogóan tárgyalja Tomas Pueyo cikke: https://unchartedterritories.tomaspueyo.com/p/remote-work-is-inexorable?triedSigningIn=true valamint a jelenlegi állapotot a Dell Technologies új felmérésére hivatkozva a bitport.hu idézi találóan: “2020-ig csak elvétve akadtak olyan vállalatok, amelyek bizonyos munkakörökben engedélyezték a távmunkát, de mára a hazai szervezetek 91,9 százaléka támogatja a hibrid munkavégzés valamilyen formáját, 90,2 százalékul pedig hosszú távon is tervez ezzel a gyakorlattal.” Forrás: https://bitport.hu/ez-a-hazai-vallalkozasok-top-3-kihivasa

Távmunka Otthon