Mottó: “A nemzetközi helyzet fokozódik.”

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

Egyre inkább olyan hírekkel találkozunk, hogy mekkora veszélyben van hazánk és a világ gazdasága, a munkanélküliség és a halálozás és a megbetegedési arány milyen magas lesz, hogy a tét a társadalom egyben tartása (rangos lapban!) és hasonló extrém címek. Az hírlapíró a túlzások mögé gyakran tömeges érzést és gondolatot sűríti össze. De vajon tényleg ennyire rossz a helyzet? Halálos veszélynek vagyunk mindannyian kitéve? Vagy ahogy mások látják, éppen ellenkezőleg, a mostani helyzetet lehetőségként tekintsük?

A válasz attól függ, hogy milyen kiinduló szempontból nézzük a tényeket.

Először a beutazásokat korlátozták, aztán jöttek a védő intézkedések és korlátozások, idővel a tanítás webes eszközökre váltott, majd több sorra rendelték el az otthoni munkavégzést. A játszótereket bezárták és a boltok is 15 órakor zárnak, de sok helyre érdemes előre odatelefonálni, mert lehet ki sem nyitottak. Vagyis szinte minden tevékenység, ami nem fizikai (áru)mozgással jár, halasztódott vagy az interneten megy.

Ha ez még nem lenne elég: a hónap közepén sorra leálltak az exportunk zömét adó autógyárak. A kormányzat több nagy cég felügyeletében közreműködik. Mindez azért, hogy zökkenőmentes legyen az ország csökkentett módú működése.

A járvány folytán több ágazat válságosos helyzetbe került. Ha a klíma komolyabban beszól az ablakon, vajon mi lesz az a következő sérülékenység, amit meglátni kényszerülünk? Mi lesz az, ami nem bírja a túlzott pörgést és terhelést? A pénzrendszer 2007/2008-ban megingott, azóta szteroidokon él, már készül számára a lélegeztető gép. A vész-költségvetés ideiglenesen megmenti, de vajon ki tudja meddig? A hazai autóipar addig megy, amíg a viszonylag magas jövedelmek sűrű autócserét tesznek lehetővé. Persze a dízeles és benzines autók előállítása kihulló ágazat, de ki törődik most vele. És a sort lehetne tovább folytatni.

De a tényeknek van más olvasata is, és ez a változás lehetősége.

Sokan már jó ideje érezzük, hogy itt valami nagy változás fog történni. Sőt: szükséges is, hogy történjen. Mert nem mehet a világ úgy tovább, hogy az ember elidegeníti magát saját közegétől, a természeti világtól.
Tudjuk, hogy ez a változás már elkezdődött, most történik, már benne vagyunk. Hiszem, hogy te sem a régi mintáid alapján akarsz élni, hanem megragadod a lehetőséget arra, hogy újratervezz és átalakíts mindent. Ami benned van, mind felerősödve életre kel. Ha nem a félelmed, hanem az új önmagadat alkotod újra.

Most erre kaptunk lehetőséget, mi mindannyian. Hogy elmélyüljünk, megfigyeljük önmagunkat és a átértékeljük, mi az ami igazán fontos a mindennapi életünkben.

Fővárosi Állat- és Növénykert – Wikipédia

Rá fogunk jönni, hogy NEM az irodába járás és a billentyűk nyomogatása a legfontosabb.

“Normál” életünkben nem tudunk megállni és elgondolkodni, hogyan is működünk és mit miért teszünk. De ha lehetőségként tekintünk a mostani helyzetre, akkor új utak és ténylegesen új lehetőségek nyílnak meg előttünk.

Vajon képesek vagyunk még egymáshoz és a természeti környezethez kapcsolódni? Elég-e a túlélésünkhöz mindaz, amit teszünk? Képesek vagyunk másokat segíteni és elfogadni a segítséget? Képesek vagyunk újraértékelni a viszonyainkat és viszonyaink tükrében önmagunkat?

Nem baj, ha a régi életed leáll. Ez egy hatalmas esély a megpihenésre és lelassulásra ahhoz, hogy meglásd, mi az, ami tényleg számít az életedben. Az igazi változás akkor jön, a előtte lelassulunk és nem keressük a tevékenységeket, hanem önmagunkat keressük és találjuk meg, majd utána kezdünk csak tevékenységekbe.

A világ most újraépül és a tényleg fontos dolgok kerülnek előtérbe. Volt már ilyen a történelemben és lesz is még jónéhány. Ez egy új tavaszi virágzás előkészülete, még átalakulás és bimbózás állapotában. Megláthatod te is, ha egy kicsit megállsz szemlélődni, mint én. Nézd meg, mit miért csináltál eddig, és hogy miként legyen ezután?

Ingyenes képek : háttér, struktúra, természet, fa, zöld, ég, kék ...

Amit most tapasztalunk, nem más, mint egy GIGANTIKUS HOME OFFICE és TÁVMUNKA KÍSÉRLET. Ennek minden előkészítetlenségével, mellékhatásával és hozadékával. Mert hozadék bizony sok van: egyik napról a másikra önsegítő online csoportok jönnek létre a semmiből, áldozatkész emberek kapcsolódnak és kínálják szolgáltatásaikat – online vagy a szállításban személyesen -, a szemünk előtt zajlik a személyes szolgáltatások házhoz szállítással való kiváltásának forradalma (kényszer hatására, de így is nagyrészt meg fog maradni) és még sorolhatnánk. És még nem szóltunk a legfontosabbról, az emberekben zajló változásról.

A válsághelyzet legnagyobb hozadéka lehet, hogy ráébreszt bennünket: van világ az 5/8 munkán túl is. Van élet a családban is. Lehet másképp is pénzt keresni, és lehet máshogy is dolgozni. Az élet véges. Ezt mindannyian tudjuk fejben, de ritkán érezzük szívben.

Ha a családdal töltött minőségi időd és a még meglévő pénzkereseti lehetőséged is fenn akarod tartani, próbálj meg áttérni otthoni- vagy távmunkára. A kettő nem ugyanaz: míg az otthonról való munkavégzés egyszerűen táv-kapcsolatból oldja meg amit korábban bentről, a távmunka minőségileg más megközelítéssel, az otthonról (vagy máshonnét) való munkavégzés eszközeit kibővítve, rugalmasan közelíti az elvégzendő feladatot.

Történelmük során már számos karantént léptettek életbe a világban. Például az 1665-ös nagy londoni fekete halál járvány idején a Cambridge Egyetem egy teljes évre bezárt, és sokakkal együtt az Isaac Newton nevű tanulót is hazaküldték. Az otthonlét is segíthetett neki abban, hogy felfedezze a calculus számítást és alaposabban kidolgozza a – ma már tudjuk, milyen forradalmi – gravitáció elméletét. Továbbá, ahogy a legenda tartja, Macbeth, Lear király és Anthony and Cleopatra című műveit Shakespeare a színház bubópestis járvány miatti kényszerű zárva tartása alatt írta.

1918 őszén megtanultuk, hogy a spanyolnátha járvány második hulláma jóval halálosabb volt az elsőnél. Akkoriban is hoztak a maihoz hasonló intézkedéseket: irodák, boltok, képtárak, stb. bezárása, maszkviselés, zárt helyek és tömegek elkerülése. Azonban bizonyos tevékenységeket, pl. egyházi istentiszteletek, nem tiltottak meg. A spanyolnátha halálos áldozatainak száma már 2018-ban magasabb lett, mint az első világháború összes halálesete.

A mostani helyzet lehetőséget teremt arra, hogy rég halogatott otthoni dolgainkat megtegyük, hogy több minőségi időt töltsünk családtagjainkkal, hogy többet kiránduljunk természetes helyeken, és még sok másra. Persze sok korlátot is el kell viselnünk, a kettő nem megy a másik nélkül.

Sok sikert kívánunk nektek abban, hogy felfedezzétek a bennetek rejlő kreativitást!

Távmunka Otthon