Összeszedtük korunk legelterjedtebb eszközeit

A Microsoft TEAMS – és az ide integrált, hang- és kép kapcsolódást biztosító Skype -, mint minden office 365-ös termék, Microsoft azonosítóval (hotmail, sulinet, stb.) működik. A Teams és a Skype – előbbi a fizetős vagy oktatási csomag részeként, utóbbi ingyenesen – külön-külön is alkalmas online csoportos kommunikációra. Ha már a teljes kontakt listánk a Partnerek/Kapcsolatok (People) alatt tároljuk, kényelmesebb itt maradni.

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

A Google MEET eszköze már magasabb kép- és hangkezelési minőséget jelent, ráadásul – a vírushelyzet kezdetétől szeptemberig korlátlanul – immár ingyenesen elérhető. Üzleti elterjedésének korlátja – és egyben a biztonság garanciája -, hogy a meghívó és a résztvevők is csak Google fiókkal használhatják. Ha Android készülékünk van, a címtárban lévő kapcsolatainkkal itt közvetlenül tudunk beszélgetést folytatni.

A WebEx CISCO mérnökök által lett kifejlesztve és hosszú múlttal rendelkezik, és főleg kisebb-nagyobb cégek használják (többen a lezárások nyomán váltva a fizetős csomagra). Mérnöki szempontból lehet ez a világ egyik legjobb terméke, de felhasználóbarát kezelhetőség nélkül ez egyszerűen nem elég. Nem ajánljuk.

A ZOOM, mint minőségben legerősebb, akár több százas csoportot befogadó eszköz, vált az új iparági sztenderddé. Lendületét jól mutatja a 2020 márciusára 10 milliósról 200 milliósra nőtt felhasználói tábora. Az április elején feltárt jelentős biztonsági hibák – melyeknek csak egy részét sikerült még javítani – a csatlakozások lendületét megtörték, de a vezető pozícióját messze nem kérdőjelezték meg.

Árak
2020 tavaszán megközelítőleg hatezer forint per hó a Zoom és a WebEx előfizetés egyaránt. A Meet ingyenes, csak Google fiókkal használható. A Skype ugyancsak ingyenes, de csak Microsoft/Skype fiókkal használható.

Hardver
A különleges és ennek megfelelő árú audio- és video célkészülékek helyett ma beépített vagy könnyen telepíthető külső kamerák és hangeszközök adnak többet, egyszerűbben. A profi HD kép és minőségi mikrofon követelmény az otthoni kategóriában könnyen megugorható, így a Skype versenytársai felzárkózhattak: Facebook Messenger, Viber Messenger, Whatsapp, LogMeIn, Bluejeans és társai már a padláson.

Közvetítés vs beszélgetés
Nem említettük még, hogy a videokonferencia eszközök természetesen elsősorban a résztvevők egymás közti megbeszélését szolgálja, az események online közvetítését (élő adás, bejelentkezés, stb.) illetően a Google Classroom, a Facebook Live és a Youtube Live szolgáltatások népszerűsége van leginkább feljövőben.

Elérhetlek videotelefonon?

Számos szakma gyakorlóinál lett ajánlott vagy kötelező az otthoni munkavégzés. Van egy hírünk: ez az állapot nem fog hamar véget érni. Megszokott életmódunk és munkavégzési módunk átalakul, más lesz “normális”. A távmunka nagyobb aránya immár tartósan velünk marad. Bármely tömeg eseményen sem fogunk tudni résztvenni úgy, mint korábban. A mostani átalakulás azt is jelenti, hogy sokkal több minden kerül online platformokra, mint korábban. 

 

Profi vagy amatőr?

Az üzleti online hang- és kép technika világában sokáig az 1990-ben alapított Polycom volt iparági sztenderd, a norvég Tandberg high-end óriással együtt. Majd 2010-ben az utóbbit a Cisco felvásárolta, míg az előbbi piaci szerepe lecsökkent. Miközben elérhetők lettek a VOIP típusú eszközök, mint Skype hívás és telefonos számkód használat, előbb nemzetközi majd bármely hívás költségének lefaragására.

A különleges és ennek megfelelő árú audio- és video célkészülékek helyett ma beépített vagy könnyen telepíthető külső kamerák és hangeszközök adnak többet, egyszerűbben. A profi belépőszint a HD kép és minőségi mikrofon lett. SMS-t kiváltó mobil chat szolgáltatással az otthoni kategóriában felzárkózhattak a Skype versenytársak: Facebook Messenger, Viber, Whatsapp, TikTak, LogMeIn és társaik. A Microsoft önálló fejlesztés helyett 2011-ben megvette és fokozatosan termékkínálatába építette a Skype-ot.

Mit tudjon a videokonferencia eszköz?
Az egyes szolgáltatók által kínált eszközök többnyire ugyanazokat kínálják, némileg más formában és kezelhetőséggel. Az alapok: chat/írott beszélgetés, audio/online telefon beszélgetés és videokonferencia, két vagy több személy között. A különbségek többnyire a videokonferenciához köthetők: hány személyt és hogy látunk a képernyőn, kinek mihez (pl. képernyőmegosztás kezdeményezése) van joga, a vezérlés átadható-e valakinek, stb.

Összességében
Az üzleti és otthoni hardvert ma már nem az eszköz gyártója, hanem a kép és hang minősége különbözteti meg egymástól. Jellemzően ha valamit adott szolgáltatónál veszünk igénybe, a videokonferencia megoldáshoz is elsősorban rájuk számítunk. Két integrált rendszert érdemes megemlíteni: a Google Meet G Suite részeként, a Microsoft Teams az o365 részeként elérhető a céges vásárlók részére. Video konferencia eszköz választáshoz ajánljuk a Bitport cikkét.

Videokonferencia mobilon?

A legnagyobb gyártók mindegyike kiadta appját Android és iOS alatt is, tehát a videokonferencia lényegében platformfüggetlen, amihez csak egy jó internet kapcsolat kell.

Éles használat előtt a választott videokonferencia eszközzel legalább egyszer mindig tegyünk próbát!

A laptopról egyszerűen működő képernyő megosztásra és egyedi beállításokra mobil eszközön nincs lehetőség. További korlát lehet a készülék töltöttsége mellett a 4G elérhetőség hiánya és a mobil készülék gyengébb minőségű kép/hang megjelenítése (mikrofonnal nem szokott gond lenni).

Mik a videokonferencia feltételei?”

– zavaroktól mentes, csendes helyszín;
– üzembiztos, stabil internetkapcsolat;
– hardver: fő eszközhöz kapcsolható vagy beépített videokamera, mikrofon, hangszóró/fülhallgató;
– szoftver: pl. zoom, meet, teams, skype, logmein;
– licensz: a beszélgetés indítójának/szervezőjének;

Nem csak videokonferencia

Bár az egyik leghasznosabb, de gyakran nem ez a legjobb eszköz arra, hogy elérjük a célunkat. Streaming vagyis egyirányú adatáramláshoz, mint a jelentős közönséget vonzó, nem interaktív előadások, bemutatók, egyéb rendezvények, inkább a webcast műfaja illik. Pl. YouTube Live vagyis Élő adás mellett a Zoom webcast.

Egy személyes vélemény

A jelenleg piacon lévő videokonferencia szolgáltatásokat illetően elmondható, hogy:
(1) A lecsökkent fizikai kontaktus okán tartósan szükség van és lesz megbízható, minőségi online platform(ok)ra.
(2) A Zoom könnyen hozzáférhető és könnyen kezelhető, magas minőségű videokonferencia ezközt kínál. A 2020 tavaszán felmerült biztonsági problémák elhárítása óta (újra) teljes értékű termék.
(3) A vetélytársak (Cisco, Facebook, Google, Microsoft) fejlesztéseiből legkorábban 2022-re várható hasonlóan színvonalas szolgáltatás.
(4) 2021 végéig a p2p és b2b vevőkörben a Zoom a fentiek okán videokonferencia platform vezető pozícióját biztosan tartja.

A járvány miatti tartós korlátozások azt vetítik elő, hogy a minőségi videkonferencia eszköz immár nem luxuscikk, hanem fontos alapszükséglet. Ezért éves Zoom előfizetést vásároltunk.

Microsoft Teams (fizetős)

+ Max. 250 fő
+ Időkorlát nélkül
+ Kép és hang felv.
+ App és böngésző
+ Galéria: max. 50fő

Microsoft Skype (ingyenes)

+ Max. 50 fő
+ Időkorlát nélkül
+ Kép és hang felv.
+ App és böngésző (web.skype.com)
+ Galéria: max. 10fő
– Több résztvevő: minőségi gondok

Zoom normál (fizetős)

+ Max. 100 fő
+ 40 perc ingyen
+ Kép és hang felv.
+ Applikáció
+ Galéria: 25 fő képernyőnként
+ Minőség kiváló

Zoom Alapcsomag (ingyenes)

+ Max. 100 fő
+ Időkorlát nélkül
+ Kép és hang felv.
+ Applikáció
+ Galéria: 25 fő képernyőnként
+ Minőség kiváló

Google Meet (ingyenes)

+ 100/250 fő
+ Időkorlát nélkül
+ Kép és hang felv.
+ Böngésző
– Ingyenes 09.30-ig
+ Galéria: max. 16fő

Cisco Webex (ingyenes)

+ Max. 100 fő
+ 50 perc időkorlát
+ Kép és hang felv.
+ App és böngésző
+ Galéria: max. 9fő

Az egyik legnépszerűbb IT szakmai fórumon is feltették a kérdést, hogy milyen videokonferencia szoftvert választanak az olvasók? A 2022-es év egyik első közvélemény kutatását https://community.spiceworks.com/topic/2344294-what-s-your-preferred-video-conferencing-software angolul tudók és fordítóprogrammal rendelkezők figyelmébe ajánjuk.

Távmunka Otthon