2020 október: mikor jön a törvényi távmunka szabályozás? (frissítés: megérkezett novemberben rendeletként)

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

A Microsoft HR igazgatói szinten szabályozta a távmunkát általános szabályként megadva, hogy a cég dolgozói munkaidejük felében végezhetik otthonról a munkájukat. Ezen túl országonként és munkakörönként lehetnek különbségek, továbbá igazgatói engedéllyel a munkatársak akár állandóan otthonról is dolgozhatnak. A szoftveróriás hibrid működése és hogy munkahelyi szerverei bármikor képesek fogadni akár minden dolgozó távmunka bejelentkezését, bármely cég számára példamutató lehet.
https://hvg.hu/kkv/20201011_A_Microsoftnal_is_allando_lehetoseg_marad_a_tavmunka
https://computerworld.hu/uzlet/a-microsoft-dolgozok-munkajuk-felet-vegezhetik-otthonrol-285651.html
https://bitport.hu/igy-valtoztatta-meg-az-eletet-a-tavmunka

Hazánkban területi megoszlás szerint Somogy, Békés, Győr-Moson-Sopron, Zala és Heves megyében – legalábbis a hírek szerint – még mindig nem éri el az egy százalékot sem a távmunka aránya. “Országos szinten az alkalmazottak túlnyomó része (90 százaléka) teljes állásban dolgozik, és bejár a munkahelyére.” – írja a Székesfehérvári Önkormányzat online lapja.
https://fmc.hu/2020/10/08/fejer-megyeben-is-meg-mindig-ismeretlen-fogalom-a-tavmunka/

Tények és számok

Romániában, hazánkhoz hasonlóan, a multinacionális és a helyi nagyobb cégek aránya döntő a távmunka típusú foglalkoztatásban. Az ország ahol a távmunka korábbi aránya nem érte el a 2 százalékot, korábbi sereghajtó pozíciójából (28.) a 15. helyre lépett előre az EU listáján.
https://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/132878-tavmunka-rovid-tavon-aldas-hosszu-tavon-atok

A távmunka és a járvány átrendezheti a falu-város viszonyt is, nyilatkozta a CEU közgazdaságtan-professzora. Szerinte “a járvány éppen azokat a társas érintkezéseket befolyásolja hátrányosan, amelyekben a városok az erősek, ami a városok vonzerejének a lényege”. Koren Miklós kiemeli az ország gazdaságában meghatározó autóipart: “látni kell, hogy lényegében a német autóipar külső telephelye vagyunk (…) Ha meg akarjuk érteni, hogy öt év múlva milyen lesz a magyar GDP, akkor nem a magyar gazdaságpolitikát kell figyelni, hanem az autóipari trendeket, esetleg a német gazdaságpolitikát.”
https://azonnali.hu/cikk/20201016_a-jarvany-a-varosok-vonzerejenek-a-lenyeget-veszi-el-koren-miklos-az-azonnalinak

A bal oldali kép forrása a https://www.eurofound.europa.eu/data/covid-19 oldalon található: https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef20059en.pdf 
Interaktív térkép adatokkal:
https://www.eurofound.europa.eu/data/covid-19/working-teleworking


2020 szeptember: Mo-on törvényi szabályozásra készülnek

A átmeneti kormányzati rendelkezések és az egyes munkahelyeken életbe léptetett változások szellemében, szeptembertől elkezdte az Országgyűlés a távmunka jogszabályi változtatásainak kimunkálását. A munkavállalók és a munkaadók képviselői szeptember elején egyeztettek, a kamarák október első felében küldhették meg álláspontukat.
“A vállalati beszámolók szerint az ideiglenes munkarend általában augusztus 31-ig szólt, a nyarat pedig a HR-esek kihasználták, hogy kialakítsák az ősztől érvényes új állandó működési modellt. A dolgozók legnagyobb örömére – vállalatmérettől és ágazattól függetlenül – úgy tűnik, bizonyított a távmunka, és továbbra is lesz lehetőség akár heti több napot is otthonról dolgozni. Olyan cégről szinte nem is hallottunk, ahol szeptembertől teljesen visszaáll a korábbi irodai struktúra és semmilyen lenyomata nem marad az elmúlt fél évnek.”
https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-munkavedelmi-szabalyokat-is-atirhatja-a-koronavirus/
https://nepszava.hu/3091084_tamogatnak-a-tavmunkat-de-lehet-hogy-a-cegek-ertik-jol-a-kormany-uzenetet
https://www.origo.hu/gazdasag/20200723-egyeni-alku-targya-lehet-az-otthoni-munka.html

A munkaadó kötelessége, hogy a munkaidő keretet – ami általában 40 óra / hét – nyilvántartsa. Vajon vége lesz-e az idejétmúlt rendelkezésnek?
https://index.hu/gazdasag/2020/09/04/kinek_lesz_jo_az_uj_home_office-os_szabalyozas/

Szeptember elején még 16100 forintos havi rezsi általányról is szó volt az egyeztetéseken
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/home-office-a-jovoben-a-munkaado-es-az-alkalmazott-egyezkedhet-8602611/

Bővebben http://tavmunkaotthon.hu/szabalyozas-2020/

A legtöbb hazai banknál a vártnál könnyebb volt az otthoni munkára való átállás. A nyár második felében a nagy hazai pénzintézetek nagyrészt visszaálltak az irodai munkavégzésre, a home office lehetőség meghagyásával.
https://www.alon.hu/orszagos-hirek/2020/05/annyira-bejott-a-tavmunka-hogy-a-bankok-a-jovoben-is-terveznek-vele
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/home-office-bank-biztosito-szeptember-masodik-hullam-iskolakezdes-tavmunka.711640.html

Ahogy a második hullámból látjuk, tartósan hibrid (irodai és távmunka) életre kell berendezkednünk
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/hr-munka-allas-konferencia-veszelyhelyzet-jarvany-munkaltato.714612.html

Mi a nagyobb kihívás vajon: a távmunkából irodába való visszatérés vagy a vegyes munkavégzés? Többek között erről is szó van az CIO Hungary IT konferenciáján készült hangfelvételen (podcast linkek a cikkben)
https://bitport.hu/cio-podcast-tavmunka-otthoni-munka-irodai-munka-mit-hoz-a-jovo

A Nemzeti Digitalizációs Stratégia ok év múlva várhatóan megoldja, de addig mi a helyzet az otthoni szélessávú internet elérhetőséggel? Települések, térségek és szolgáltatás típusok közötti különbségek
https://24.hu/fn/gazdasag/2020/09/29/nem-kotelezo-kornavirus-biztos-internet/

Madrid távmunkát javasol otthon maradás mellett
https://24.hu/kulfold/2020/09/25/koronavirus-jarvany-madrid-karanten/

Jogi és gazdasági szempontból ajánlom a Wolters Kluwer kiváló weboldalának saját gyűjtését
https://ado.hu/cimke/tavmunka/

2020 nyár: vakációzó vírushelyzet
“Az otthoni munkavégzés támogatása anyagilag megérheti a cégek számára, hiszen jelentős megtakarításokkal járhat, például lehetővé teheti a kisebb irodák bérlését. További érdekesség, hogy a fiatal munkaerő bevonzásában is segíthet a távmunka, plusz földrajzilag masszívan nagyobb területről lehet kollégákat toborozni, ami szintén versenyelőny.”
https://www.origo.hu/techbazis/20200808-otthoni-munkavegzes-tamogatottsag.html

A vészhelyzet idején a hazai cégek harmadánál heti 5 napot dolgoztak otthonról, hatoduk 3-4 napos távoli munkavégzést rendelt el! A nagyobb cégek jobban fel voltak készülve a változásra, lásd a digitális világ meghatározó cégeit alább.
https://www.baon.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/a-veszelyhelyzet-idejen-a-cegek-33-szazalekanal-heti-5-napot-dolgoztak-otthonrol-2903651/

Ami korábban elképzelhetetlen volt: “Magyarországon áprilisban a lakosság közel fele végezte munkáltatója telephelyétől távol a munkáját. A korlátozások feloldása után ugyanakkor a járvány előtt elképzelhetetlen módon a foglalkoztatók a dolgozók közel 35 százalékának továbbra is meghagyták a távmunka lehetőségét.”
https://www.teol.hu/eletstilus/jobb-hangulatot-hozott-a-rugalmassag-a-munkahelyekre-2821639/

A Facebook és a Google jövő nyárig biztosan meghagyja a távmunka lehetőséget. A Facebook ezer dollárral támogatja az otthoni infrastruktúrát. A Vodafone Magyarországon megadja a távmunka lehetőségét az ügyfélszolgálat számára. A Magyar Telekom dolgozói önkéntes alapon dönthetnek az otthoni munka fenntartása vagy visszatérés mellett. A Dell kollégáinak 90%-a távolról dolgozik, de az igények és szükségletek eléggé szórnak az otthonról és a bentről dolgozás kérdésében. A Fujitsu hotdesking rendszert alakít ki a home office-t nem igazán kedvelő Japánban.
https://www.hwsw.hu/daralo/62139/facebook-home-office-tavmunka-koronavirus.html
https://www.hwsw.hu/daralo/62092/google-home-office-tavmunka-koronavirus-jarvany.html
https://www.theverge.com/2020/5/8/21252240/google-employees-essential-staff-remote-work-from-home-2021 (angol)
https://boon.hu/karrier/otthonrol-is-dolgozhatnak-a-vodafone-ugyfelszolgalatos-munkatarsai-4420526/
http://hirek.prim.hu/cikk/2020/06/16/onkentes_alapon_terhetnek_vissza_a_magyar_telekom_munkavallaloi_az_irodaba
https://computerworld.hu/uzlet/otthon-az-irodaban-vagy-iroda-otthon-282518.html
https://computerworld.hu/technologia/megsem-olyan-fontos-a-jarvany-utani-tavmunka-281631.html

Csökkenő elbocsátásról és nagy távmunkás kedvről beszél a Profession.hu elemzésére támaszkodva a Magyar Nemzet cikkírója
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/minden-masodik-cegnel-donthet-a-beosztott-a-home-office-mellett-8449794/

2020. július 1-től megszűnt a home office kormányzat által meghatározott formája, vagyis a veszélyhelyzeti szabályokat csak eddig az időpontig lehetett alkalmazni.
https://www.hrportal.hu/hr/hogyan-nezzen-ki-a-home-office-szabalyozas-20200701.html
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valtozasok-jonnek-a-magyar-munkahelyeken-a-jarvany-vegevel.708800.html

A távmunka kritikája
Növekvő társadalmi egyenlőtlenségek és más elméleti ellenvetések
https://index.hu/gazdasag/2020/07/20/melyiti_az_egyenlotlensegeket_a_tavmunka_terhoditasa
https://bitport.hu/itt-van-ot-nyomos-erv-a-tavmunkaval-szemben 

Az oktatás megújulása
Angolszász területen a frontális oktatás helyére rég a többoldalú, kutatás és észlelés alapú oktatás került. Vagyis a diáknak nagyobb önállóságot adva és hagyva a kreatív, önálló és közösségi tevékenységre nagyobb hangsúly esik.
“Minden pedagógus tudja, hogy a jó tanár-diák kapcsolatnak mekkora ereje van. A válság után egy emberközpontú oktatásban, az emberi tényezők, interakciók jelentőségében hiszek. (…) A rugalmasság és a bizalom a két kulcsszó. Ennek megfelelően szívesebben beszélek online tanulásról, mint távoktatásról. Az online tanulás segítése, támogatása, alapvetően szemléletváltást jelent. Előtérbe kerül a tanuló és a tanulás. A hagyományosnak mondható tanítási módszerek és a frontális megoldások a háttérbe szorulnak.” – fogalmazta meg a Pénzcentrumnak adott interjújában Vass Vilmos, a Budapesti Metropolitan Egyetem tantervfejlesztője.
Ez a szemlélet szöges ellentétben van a “leadom az anyagot” típusú megközelítéssel, ahol, csakúgy, mint a gyári munkások esetében, egyen-termék kibocsátása a feladat. Örülök, hogy ettől a szemlélettől 2020-ban messzebb kerültünk.
https://www.penzcentrum.hu/karrier/csak-egy-jo-kis-valsag-kellett-ehhez-oriasi-lehetoseget-kaptak-a-magyar-iskolak.1095774.html

2020 tavasz: gyors átállás a távmunkára
A pandémia pánik miatti lezárások és korlátozások szükségessé tették az otthoni munkára, illetve távmunkára történő gyors átállást. Hogy ez hogyan ment, arról sokan és sokféleképpen írtak, többnyire pozitívunként említve a távtanítás és a távmunka gyors és hatékony bevezetését, illetve működtetését. Egy bostoni piackutató cég májusban közzétett felmérése szerint megmutatja, hogy az otthon dolgozók hasonlóan hatékonynak érzik magukat mint irodai munkatársaik, illetve jelentős mértékben később is szeretnék ezt a gyakorlatot folytatni https://bitport.hu/kezd-kiderulni-hogy-a-tavmunka-is-ugyanolyan-munka 
A távmunka szerepe a foglalkoztatási formák között – lásd az elsősorban angol nyelvterületekre érvényes beszámolónkat – a teljes idős munkahelyi munkavégzésnek meghatározó, szinte egyedüli járvány-rezisztens alternatívájaként jelentősen felértékelődött. A vezetők azonban aggódnak, hogy nem tudják mérni a dolgozók teljesítményét, illetve nem képesek a dolgozók tevékenységének folyamatos ellenőrzésére. https://www.vg.hu/kkv/kkv-hirek/a-tobbseg-a-pozicioja-miatt-tartja-kivitelezhetetlennek-a-tavmunkat-2-2290341/
Akárhogy is, már áprilisban látható volt, hogy a munkahely és a munkavégzés erőteljes átalakuláson megy keresztül. Lift és tárgyalóterem létszám korlátozások, maszkviselés sok helyen, kézfertőtlenítők kirakva, takarítás gyakrabban és még sorolhatnánk. Persze a kezdeti rémület inkább túlzásokba vitte a sajtót https://444.hu/2020/04/20/ha-a-jarvany-utan-vissza-is-mesz-majd-az-irodaba-mar-nem-lesz-ugyanolyan-ott-dolgozni ami egyenesen az irodai munka végét jósolta, pl. ebben az angol nyelvű cikkben https://www.vox.com/recode/2020/4/14/21211789/coronavirus-office-space-work-from-home-design-architecture-real-estate
Civil szervezetek korábban is élhettek ingyenes vagy kedvezményes szoftver használattal, ezeket a gyártók jelentősen kibővítették, amint ez a civiltech májusi összegzésében látható https://www.civiltech.hu/articles/Tavmunka-hirlevel-1
Iparági és térségi bontást tekintve május végén már megjelent egy komoly elemzés az egyes veszélyeztetett és könnyen alkalmazkodó területekről és ágazatokról. A várható vidék-város és ágazati különbség egyaránt megjelent. https://www.mtakti.hu/koronavirus/a-tavoli-munkavegzes-agazati-es-teruleti-eselyei/13694/

Távmunka Otthon