A koronavírus-járvány megjelenése óta egyre több ember dolgozik otthonról. Ami az e téren tapasztalatlanabbak számára jelentős kihívás lehet. Alább néhány általános tipp segítségével szeretnénk megkönnyíteni az átállást.

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

1. Határozd meg, hogy naponta / hetente / havonta mikor és mennyit dolgozol!
Jelöld ki a teendőidet és igyekezz a meghatározott időn belül elvégezni azokat!
A távmunka egyik jelentős előnye a rugalmas időbeosztás. Ami egyben hátrány is lehet mindazok számára, akik képesek elúszni a teendőikkel, halogatnak vagy éppen az otthoni környezet és teendők elvonják őket a munkavégzéstől. Kiemelten veszélyeztetettek a munkalkoholisták, mert ebben a helyzetben még a munka kezdete és vége sem jelent időbeni korlátot számukra, ezért fontosak a saját korlátok! Ha már korlátok…

2. Határold le a munkád terét!
Míg munkahelyeden szinte biztosan saját tered felett rendelkezel, a lakásodban a legtöbb tér közös használatú lehet. Illetve amíg a munkahelyen váratlan kérésekkel vagy megbeszélni valókkal zavarnak meg, otthon a család körüli rendszeres vagy rendszertelen teendők, újabb és újabb szükségletek jelenthetnek akadályt. Egyrészt legyen egy dolgozósarkod vagy helyiséged, másrészt a körülötted élők felé is jelöld ki a határaid: mikor és hol akarsz nyugalmat és saját teret. Pl. az ebéd főzéssel a késő délelőtti videokonferencia nem összeegyeztethető, de egy közepesen figyelemreméltó előadás vagy felvétel megnézése beleférhet. A mentális tevékenységek általában játszva párosíthatnak a fizikaiakkal (pl. zöldség pucolás, mosás beindítása vagy ruha teregetése, stb). Ez segíthet a szünetek tervezéséhez is…

3. A munkát támogasd napszakhoz köthető rutinnal, amiben legyen szünet is!
Munkakezdet: a bejárás nyűgjét kikerülve több időd van magaddal foglalkozni, élj vele! Különösen hasznos lehet a gyors testmozgás, kertészkedés, a friss hírek átfutása vagy meghallgatása (ha nem merülünk bele túlságosan), kávézás, rövid csevegés a hozzátartozókkal vagy barátokkal, egyszóval legyen meg a napindító rutinod. A nyitó rutinból ne maradjon ki a szépítkezés és a napközbeni ruhába való átöltözés sem – főleg ha videokonferencián fogunk részt venni, különben jön a kapkodás vagy a zavart magyarázkodás.
Munka zárás: Legyen valamijen rituálé jellege, pl. a számítógép (minimum böngésző, VPN kapcsolat, stb.) bezárása és más jellegű tevékenységbe való kezdés, pl. étel előkészítés, kertészkedés, stb. A lényeg az, hogy legyen lezárása a napi munkának. És persze lehetőleg a napi munka maradjon a munkaszerződésed keretein belül.
Szünet: az előre betervezett megszakítások alkalmat adhatnak arra, hogy átgondold a már elérteket és a nap hátralévő részét illetően módosíts, ha kell.
Helyváltoztatás: a folyamatos egy helyben ülést elkerülendő iktass be testmozgásos periódusokat: bevásárlás, séta, rövid torna, jóga, légzőgyakorlat, stb.
A fentiek mellett a kollégákkal való egyeztetés se maradjon ki a rutinok közül…

4. Tarts fenn aktív kapcsolatot a kollégákkal és/vagy megrendelőkkel!
A rendszeres kommunikáció csökkenti az elszigeteltség érzését, tehát lelkileg segít. Emellett a munkával kapcsolatos időnkénti egyeztetés kölcsönös segítség lehet, ami munkahelyen magától értetődő de otthon már nem annyira. Lehet, hogy egy kollégád egyedül van és pont te tudsz segíteni rajta azzal, hogy felhívod! A legtöbb munkahelyen a lelki egészséget magától értetődőnek veszik. Pedig mindannyiunknak többre van szükségünk, mint az elvégzett munkára kapott “rendben”, vagy “ok”.
Ha vállalkozó vagy, írj/telefonálj rá rendszeresen a megrendelőidre: kérdezd meg, hogy meg vannak-e elégedve a(z utoljára adott) szolgáltatással, van-e bármi, amit megtehetsz…

5. Ha lelki vagy fizikai egészséged nincs rendben, pihenj és gyógyulj!
Ha te magad vagy bárki a családból vírusos (és emiatt otthon kell maradnod) vagy idegeidre megy az otthoni zűr és konfliktus, esetleg depresszió közeleg: semmi esetre se a munka, hanem a tartós gyógyulás legyen az elsődleges! Hívd fel vagy látogasd meg a háziorvosod és vegyél ki betegszabadságot. Ne feledd, hogy az otthoni munka nem szabadság és nem üdülés, hanem munka. Ugyanolyan értékű, mint ha bent dolgoznál. Az otthoni munkában ugyanúgy előfordulhat, hogy nem tudod ellátni a feladataidat.

 

Távmunka Otthon