Hogyan védhetjük meg adatainkat?
– megkettőzött adattárolás
– csoportmunka felhőben
– helyi mentés
– távoli mentés

Kettőzött (duplikált) adattárolás
Adott tartalom több eszközön bármikor elérhető
A többszörös tárolást az Apple az eszközök közötti szinkronizálással már elég rég megoldotta: egyszerűen csatlakoztatni kell az eszközt, bekapcsolni a szinkronizálást, és mindenhol ugyanazt látom.
Platform függetlenül a Dropbox és hasonlók képesek a folyamatos szinkronizálásra. Ez leginkább arra szolgál, hogy bármely eszközön lehessen folytatni a munkát, általában egy felhasználónak. Nem fájlmegosztásra és biztonsági tárolásra találták ki, bár arra is alkalmazható – bizonyos korlátokkal (pl. a Dropboxban be lehet kapcsolni az előző verziók megtartását, ami viszont az amúgy is kis tárhelyből további szeletet vág ki magának).

Helyi mentés
A legegyszerűbb kivitelezni és probléma esetén adatot helyreállítani. Azért érdemes mégis másképp is menteni, mert bármi is történjen egy adott helyen, a más helyen való mentés sértetlen marad. Ezt a mentést többszörözni is lehet, tároló kapacitástól függetlenül.

Távoli mentésA kérdéses géptől eltérő címen található – akár másra használt – gépre történő időszaki mentést jelent. Amit úgy kell megvalósítani, hogy az adott gép eredeti funkcióját (étterem, adminisztráció, stb.) ne akadályozza. 

Felhős mentés
A külföldi szolgáltatások közül elsősorban a blackblaze.com és a crashplan.com tűnt megfelelőnek. A gond az alacsonyabb árú vagy ingyenes felhős mentésekkel az, hogy nem vállalnak garanciát az adatok visszaállíthatóságáért. A nevesebb vagyis megbízhatóbb cégek normál ár/érték arányon bőven felül állnak, vagyis lényegében megfizethetetlenek. Vagy csak a kezdő időszak olcsó.

Felhős adattárolás (csoportos munkára)
Ez az a terület, ahol a Google egyértelműen messze megelőzött mindenkit. Készíthetünk csoportmunkában közös naptárt, szabadság nyilvántartást, kreatív munkát vagy online brainstormingot, stb. A sorozatos email küldés helyett ki-ki egyből beírhatja az adatát egy közös számolótáblába, melyet mindenki lát. Mindezt felhő alapon.
A Microsoft és más cégek jelentős hátránnyal követik a vetélytársakat ezen a területen.

A fentiekből legkönnyebben a napi helyi mentés indítható el, ezt időszaki távoli mentéssel kombinálva biztonságban tudhatjuk adatainkat. A csoportos hozzáférésű adattárolásról is hasznos az időszaki (havi, negyedéves) mentés, ill. másodpéldány tartása.