Hogyan védhetjük meg adatainkat?
– megkettőzött adattárolás
– csoportmunka felhőben
– helyi mentés
– távoli mentés

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

Kettőzött (duplikált) adattárolás
Adott tartalom több eszközön bármikor elérhető
A többszörös tárolást az Apple az eszközök közötti szinkronizálással már elég rég megoldotta: egyszerűen csatlakoztatni kell az eszközt, bekapcsolni a szinkronizálást, és mindenhol ugyanazt látom.
Platform függetlenül a Dropbox és hasonlók képesek a folyamatos szinkronizálásra. Ez leginkább arra szolgál, hogy bármely eszközön lehessen folytatni a munkát, általában egy felhasználónak. Nem fájlmegosztásra és biztonsági tárolásra találták ki, bár arra is alkalmazható – bizonyos korlátokkal (pl. a Dropboxban be lehet kapcsolni az előző verziók megtartását, ami viszont az amúgy is kis tárhelyből további szeletet vág ki magának).

Helyi mentés
A legegyszerűbb kivitelezni és probléma esetén adatot helyreállítani. Azért érdemes mégis másképp is menteni, mert bármi is történjen egy adott helyen, a más helyen való mentés sértetlen marad. Ezt a mentést többszörözni is lehet, tároló kapacitástól függetlenül.

Távoli mentésA kérdéses géptől eltérő címen található – akár másra használt – gépre történő időszaki mentést jelent. Amit úgy kell megvalósítani, hogy az adott gép eredeti funkcióját (étterem, adminisztráció, stb.) ne akadályozza. 

Felhős mentés
A külföldi szolgáltatások közül elsősorban a blackblaze.com és a crashplan.com tűnt megfelelőnek. A gond az alacsonyabb árú vagy ingyenes felhős mentésekkel az, hogy nem vállalnak garanciát az adatok visszaállíthatóságáért. A nevesebb vagyis megbízhatóbb cégek normál ár/érték arányon bőven felül állnak, vagyis lényegében megfizethetetlenek. Vagy csak a kezdő időszak olcsó.

Felhős adattárolás (csoportos munkára)
Ez az a terület, ahol a Google egyértelműen messze megelőzött mindenkit. Készíthetünk csoportmunkában közös naptárt, szabadság nyilvántartást, kreatív munkát vagy online brainstormingot, stb. A sorozatos email küldés helyett ki-ki egyből beírhatja az adatát egy közös számolótáblába, melyet mindenki lát. Mindezt felhő alapon.
A Microsoft és más cégek jelentős hátránnyal követik a vetélytársakat ezen a területen.

A fentiekből legkönnyebben a napi helyi mentés indítható el, ezt időszaki távoli mentéssel kombinálva biztonságban tudhatjuk adatainkat. A csoportos hozzáférésű adattárolásról is hasznos az időszaki (havi, negyedéves) mentés, ill. másodpéldány tartása.

Ha pedig mégis bekövetkezik a fertőzés aminek jelét is érzékeljük (zsaroló levél, dokumentumok hozzáférhetetlenné válása, vírusvédelmi jelzések illetve üzem közbeni, ismétlődő furcsaságok formájában, akkor már valószínű késő a gépünkre került valamilyen rosszindulatú program. Aminek eltávolítását szakember bízzuk szakemberre. De a fertőzés gyakran olyan mélységű, hogy csak a Windows vagy egyéb operációs rendszer teljes újratelepítése segít. Ami azzal jár, hogy mindent mentésből kell visszatölteni (ami jó esetben rendelkezésre áll) és ami jóval több időbe telik: az immár tiszta rendszeren ekkor még hátravan a programok újra telepítése és beállítása. Ami elég sok idővel jár.

Windows 10-et megelőző kiadások:

A Microsoft saját weblapja szerint a Windows 7 és a Windows 8.1 több éve nem támogatott. Ezekben a kiadásokban biztosra vehető biztonsági rések megléte, melyeket a beépített és a külső vírusvédelem nem tud befoltozni.

Egy már nem támogatott rendszer körbekerített területhez hasonló, amire létrehozásakor modern biztonsági rendszert és kamerákat tettek bejáratokhoz és csomópontokra. Idővel más bejáratok és új csomópontok létesültek, melyeknek egy részére még került zsilip és figyelő eszköz, máshová nem. A biztonsági cég szerződése lejárt, így a rendszer a régi állapotot tükrözi. A bekamerázott területek megfigyelése mellett így vannak védtelen területek és bejáratok is. Miáltal a megfigyelés hamis biztonságérzetet igen, tényleges védelmet nem ad.

A Windows 10 életciklusának (vagyis támogatásának) végét a gyártó nemrég 2025 októberében határozta meg, ami még több éves biztonságos használatot jelent. Új telepítésként és rendszer cseréjeként csak Windows 10 vagy 11 elfogadható, bármely korábbi Windows verzió biztonsági kockázatot jelent.

Másfelől megközelítve, az interneten a gépeink állandó veszélyének vannak kitéve (amit biztonságos internet használattal kikerülhetünk), és ha szülők vagyunk, fontos szempont gyermekeink biztonsága is. Példamutató kezdeményezés ezen a téren a “Legyél az internet ásza” program, amihez bárki bármilyen anyaggal közreműködhet, részletek: https://www.facebook.com/groups/pozitiivhirado/?multi_permalinks=455346902990882%2C452747686584137%2C451065443419028

Távmunka Otthon