Sokan nem tudják, mi a teendő, ha egy telefon vízbe vagy vízhez hasonló folyadékba esik.

Akinek nem teljesen vízhatlan okostelefonja esett a vízbe, a következőket tegye:
(1) Vegye ki a vízből / egyéb folyadékból (étel, tengervíz, wc, stb.) és általában tartsa álló helyzetben;
(2) LEGFONTOSABB: mielőbb kapcsolja ki – és ne kapcsolja be teljes kiszáradásig!
(3) Szakemberrel szedesse szét és ha nem édesvíz volt, tisztíttassa ki a készüléket;

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.


Mit NE tegyünk a vízbe esett készülékkel?

  • NE töltsük – sem vezetékkel, sem anélkül;
  • NE kapcsoljuk be – vagyis tartsuk kikapcsolva;
  • NE melegítsük túlságosan (napon, sütőben);
  • -> DE vigyük szakemberhez, mert a bejutott nedvesség és pára károsító hatását a telefon alapos átvizsgálásával és szétszedett kiszárításával meg lehet akadályozni!

Az utóbbi jópár évben vásárolt készülékeket szinte lehetetlen kiszárítani szétszedés nélkül. (Ami nehezen jut be, sokáig ott is marad! Az érzékeny elektronikában pedig édesvíz, sós víz, savas-lúgos kémhatású folyadék egyaránt rövidzárat okozhat.) Vigyázat: a túl magas hőfok az aksit tönkreteheti!

Szétszedett állapotban, száraz, meleg helyen tartsuk a teljes kiszáradásig. Ami egy gyárilag jól szigetelt, közel vízhatlan készüléknél szétszedés nélkül akár hetekbe is beletelhet (addig nem szabad bekapcsolni), szétszedéssel pár napra rövidíthető.

Ha egy készülékek áramköreit a készülékház környezeti behatások elleni megfelelően védi, azt a gyártó IP mutatóval jelzi. Gyakori értékei: IP67=teljesen zárt, porálló (6) ház korlátozott vízállósággal ami kibírja a vízbe merítést (7). Ilyen pl: az iPhone 7 és a későbbi modellek. Az IP68=porvédett (6) és kibírja a folyamatos víz alatti tartózkodást akár 1m mélységig! Például ilyenek: iPhone 12, XS, XSmax, továbbá Samsung Galaxy S7 és a későbbi Galaxy S modellek. Persze csak akkor, ha teljesen sérülésmentes és soha nem járt szervízben (vagy ott újra szigetelték).

A kivehető akkumulátoros készülék moduláris felépítésével ugyancsak simán kiszárítható: aksi ki, szétszedve szárazon tartás és szárítás meleg levegővel (hajszárító, aszaló, stb) -> 16-48 óra múlva használható.

Aki kísérletező kedvű vagy nincs vesztenivalója – mert például elég régi vagy törött a készülék – kipróbálhatja a “rizses módszert”: a készüléket bolti normál rizzsel félig töltött, megfelelő méretű zárható üvegbe tesszük és az üveget lezárva hagyjuk több napig. Ezután a készülék elvileg használhatóvá válik, mert a rizs kiszárítja.

LAPTOP és PC billentyűzet
Kólával, üdítővel, teával, stb. leöntött laptopra és számítógép külső billentyűzetre is ez áll: gyors áramtalanítás, alapos tisztítás és teljes kiszárítás. Visszakapcsolás csak akkor, ha minden tiszta és száraz, addig az legfontosabb adatok a HDD/SSD-t kiszerelve, más készülékhez csatlakoztatva elérhetők.

Készülék javítással kapcsolatban keressen bennünket a lent megadott elérhetőségeken.

Távmunka Otthon