Egy új távmunka kutatás érdekes adatokat közölt. Eszerint a távmunka szintje 2020-2022-ben csökkent, majd 2023-ban stabilizálódott. Az önfoglalkoztatók és vállalkozók 3x nagyobb valószínűséggel dolgoznak teljesen távmunkában, mint a fizetett munkavállalók. (Aki önmaga főnöke, az sokkal több távmunkát végez.)

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

Hatalmas az eltérés az egyes iparágak között. Az IT-ágazatban 5x nagyobb a távmunka aránya, mint az élelmezésben vagy a vendéglátásban.

A távmunka a népsűrűséggel arányos: városban duplája a vidéknek.

A távmunka a 30-asoknál és a 40-es éveik elején járóknál legmagasabb (gyerekesek), a 20-as éveikben járóknál alacsonyabb (betanulás, szocializáció és kis otthoni életterek miatt).

A távmunka nemenkénti megoszlása hasonló a járvány előtt, alatt és után.

A távmunka aránya sokkal magasabb olyan továbbtanulóknál, akik 14 év alatti gyerekeket nevelnek.

A hibrid munka termelékenységre gyakorolt hatása nagyjából zéró. A 100%-os távmunka termelékenységi hatása változó, a vezetéstől függően.

A jövőben a 100%-os távmunka aránya emelkedni fog (a Nike Swoosh pálya). Lásd pl. https://bnn.network/finance-nav/business/stanford-economist-predicts-nike-swoosh-trajectory-for-future-of-remote-work/#:~:text=He%20argues%20that%20remote%20working,then%20a%20long%2Dterm%20rise.

Egyelőre 28% körül stabilizálódik:

Forrás: Twitter és Tomas Pueyo Uncharted Territories hírlevele.

Távmunka Otthon