2020 december

Köszönjük, hogy a tavmunkaotthon.hu weboldalt olvassa. Bármilyen visszajelzést örömmel fogadunk a tavmunkaotthonhu @ gmail . com címen.

Az “otthoni munka” angol megfelelője “home office”, itthon e két kifejezést egyenrangúként használjuk. Miközben a távmunkát a kormány novemberi rendeletében szinonímaként szerepelteti, de az MTK még megkülönbözteti az előzőkben megjelölt “home office”-tól.
Hiába a rendelet, a WK szerzője is az első kifejezést tartja mérvadónak. Cikkéből megtudhatjuk a járványhelyzet legfontosabb tanulságát, miszerint a kényszermegoldásként bevezetett távoli munkavégzés mindkét oldalon bevált, azt a cégek többsége valamilyen formában alkalmazni tervezi. Megnézzük még azt is, hogy az Eurostat adatai szerint az idei évben mi változott az Európai Unió munkáltatói-dolgozói gyakorlatában.
https://ado.hu/munkaugyek/home-office-a-virus-elott-es-alatt/
A szabályozási oldalról a fentinél rövidebben és egyben gyakorlatiasabban itt olvashatunk:
https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/rugalmasabba-valt-a-tavmunka-3422503/
https://www.delmagyar.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-tavmunka-szabalyai-veszhelyzet-idejen-7033000/

Már rég nem újdonság, hogy aki saját magát eladná a nemzetközi munkaerőpiacon, legalább egy világnyelvvel bírnia kell, illetve az angol szinte alapkövetelmény (mellette vagy csak az). A távmunkára jelentkezésben segíthet, ha nem felejtjük ki a videokonferencia eszközzel (Zoom, Teams, Google Suite/Meet, Slack) való gyakorlatot, továbbá a kommunikációs képességet és a távoli munkavégzés típusú munkatapasztalatot. Angol nyelvű CV összeállításához tippek
https://remote.co/resume-for-remote-work-from-home-job/

2020 november

Az autóipar visszaesését vetíti előre a g7 cikke.
Ami nem újdonság, mert bárki aki nyitott szemmel és füllel jár a világban, tisztában van azzal, hogy – összességében, tehát az egyenleget tekintve – a veszteségek csökkentésére irányuló kiadáslefaragás folyik közületi, céges és magánszférában egyaránt. Emellett a hazai belsőégésű motoros autó gyártás egyre korszerűtlenebb az elektromos autók térhódítása idején. Amit már kérdéses, hogy ide fognak-e telepíteni, kivéve persze az erősen szennyező akkumulátor üzemet.
https://g7.hu/adat/20201129/elhuzodo-valsagra-keszulhetunk-az-autoiparban/

Változtak az otthoni munkavégzés szabályai: a kormány törvény helyett rendeletben szabályozta a válsághelyzet idején alkalmazható szabályokat és támogatásokat, de az eredeti MTK-hoz nem nyúlt. Pl. egyes korlátok eltörlésével a munkáltató és a dolgozó közvetlen megállapodására nyílt lehetőség. Nyitott (értelmezési) kérdések maradtak: pl. hogy ezen belül milyen időszakra adható a hónap közepén hatályba lépett rendelet alapján a támogatás, hogy a költség alapú elszámolás lehetséges-e, stb.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201112/veszelyhelyzet-magyarorszagon-rugalmasabba-valnak-a-tavmunka-szabalyai-457080
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/niveus-adozas-konyvelok-home-office-tavmunka-5-szazalekos-afa-etelszallitas.717590.html

A Vodafone Magyarország három nagyobb (fővárosi, miskolci és kolozsvári) irodájában idén tavasszal teljes otthoni munkavégzésre való átállást rendelt el. Vajon a meglévő és új ügyfélszolgálatos munkatársak körében meghirdetett tartós távmunkás program hasonlóan népszerű? Megtudhatjuk a cikkből.
http://hirek.prim.hu/cikk/2020/10/30/tobb_mint_270_munkatars_csatlakozott_a_vodafone_tartos_tavmunkaprogramjahoz

Távmunka: jött, látott, győzött. De mi melyik oldalon állunk?
https://index.hu/gazdasag/2020/11/08/tengerparti_tavmunka_kenyelmetlen_es_kivitelezhetetlen/

Zárásul egy érdekesség: valószínű egyébként is tervben volt, de a lezárások és közlekedési-távolságtartási korlátozások kapcsán előrébb hozták a pedelec típusú elektromos kerékpárok állami támogatásának bevezetését. A támogatás 2021-től minden hó első napjaiban igényelhető és gyakorlatilag 90eft (pedálszenzoros) vagy 150eft (nyomatékszenzoros) összegnyi árcsökkenést jelent. A kormány kimondott célja, hogy az elektromos meghajtású bringák támogatásával többen kerékpározzanak, illetve a munkahelytől elérhető távolságban lakók számára reális alternatívává váljon a kerékpárral való munkába járás. Az igénylés menetéről és egyebekről az alábbi gyakorlatias leírásból tájékozódhatunk.

https://hatszel.hu/etech_hirek/allami-tamogatas-lepesrol-lepesre/

Távmunka Otthon